Składniki:
- ok.1 kg śledzi matiasów
- 1/2 szklanki oleju
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 cytryna
- 4 łyżki miodu
- garstka rodzynek
- 4 duże cebule
Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w wodzie z odrobiną octu. Cebulkę podsmażyć na oleju(trochę ją poddusić, zeszklić),dodać przecier ,miód ,rodzynki. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Jak przestygnie wycisnąć sok z cytryny. Płaty śledziowe pokroić drobno na ok. trzy części. Wymieszać z zalewą. Ja wszystko razem mieszam w większym naczyniu i przekładam do słoiczków. Wstawić do lodówki na 24 godziny, żeby zalewa się "przegryzła" ze śledzikami. Smacznego!
1 comment for “Śledzie w zalewie miodowej-polecam”