Składniki:
- 1/2 mąki luksusowej
- 1 jajko
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml ciepłej wody
- po łyżeczce ziół: majeranek, zioła do pizzy, bazylii i ziół prowansalskich
Dodatki:
- smażona cebulka
- słonecznik,
- pestki dyni
- 20 dkg żółtego sera pokrojonego w kostkę(wg smaku ,co kto lubi)
Sposób przyrządzenia:
W ciepłej wodzie rozrobić drożdże z jajkiem i wlać do wymieszanej mąki z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia(najlepiej na ciepłej wodzie)gdzieś ok.10-15 minut. Przełożyć do 2 foremek(keksówek),pozostawić jeszcze na 5-7 minut. Piec w nagrzanym piekarniku 35 minut w temp.180 C. Dobrze wierzch chlebka posmarować rozbełtanym jajkiem.
Przepis ten dostałam od teściowej, chlebuś naprawdę pyszny. Smacznego !!!