Składniki:
- 15 dag ugotowanych szparagów
- 1 strąk papryki konserwowej
- 5 dag migdałów
- ¾ szkl. śmietany
- 1 żółtko
- 3-4 szkl. wywaru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki: 1 kura porcja włoszczyzny 75 dag ryżu 5 żółtek 3 szkl. mleka 3 szkl. rosołu 3 łyżki maki pszennej kilka łyżek masła kilka łyżek kwaśnej śmietany 50 dag rodzynek sól pieprz cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Kurę zalać wodą, dodać włoszczyznę oraz przyprawy i gotować na małym ogniu. W między czasie podgotować lekko…
Składniki: 1 l bulionu 1 szkl. gotowanej kukurydzy 1 jajko 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżka milonego cynamonu 1 łyżka posiekanych migdałów 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z odrobina wody po czym dodać kukurydze oraz wino ryżowe. Powstały roztwór przelać do gorącego bulionu. Dodać jeszcze imbir,…
Składniki: 50 dag filetów śledziowych 3 cebule 10 dag suszonych śliwek 3 dag rodzynek 1/3 szkl. łuskanych orzechów włoskich ¾ szkl. oleju Sposób wykonania: Filety zalać wodą i odstawić na 1-2 godz po czym odsączyć i pokroić na kawałki. W między czasie rodzynki oraz śliwki również namoczyć w wodzie, wówczas je odcedzić i pokroić w…