Składniki: 1 kg arbuza 1-2 łyżki syropu malinowego łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Z arbuza pozbyć się pestek a następnie go zmiksować, dodać sok malinowy i sok cytrynowy. Miksować jeszcze przez chwilę a następnie mocno schłodzić. Gotowy sorbet podajemy w szklanych kieliszkach.
Tag: arbuz
Sałatki
Sałatka z arbuza i gruszek
by Marek Tobiasz • • 0 Comments
Składniki: ½ arbuza 4 gruszki 3 łyżki płynnego miodu sok z 1 cytryny 2 łyżki sherry ¼ łyżeczki imbiru Sposób wykonania: Z arbuza i gruszek usunąć pestki po czym pokroić je na niewielki cząstki. Następnie miód wymieszać razem z sherry, sokiem z cytryny oraz imbirem. Owoce przełożyć do pucharków i polać dużą ilością sosu. Wstawić…
Przetwory domowe
Arbuzy solone
by Lidia Marczuk • • 0 Comments
Składniki: 10 kg arbuzów 10 l zalewy: 940 ml wody -50 g sol Sposób wykonania: Arbuzy przekłuć w kilku miejscach po czym układać ciasno w naczyniu do solenia. Zalać je zalewą i odstawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawić naczynie w chłodne miejsce na 45 dni. Po tym czasie są gotowe…
Konfitury
Konfitury z arbuza
by Kamila Sękowska • • 0 Comments
Składniki: 800 g arbuza 7-8 szkl. cukru sok i skórka starta z 4 cytryn 2 szkl. wody Sposób wykonania: Obranego arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zalać zimną wodą po czym ugotować do miękkości. W między czasie z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, które wymieszać z połową cukru po czym zalać 2 szklankami wody…
Owoce
Kulki z arbuza i melona w musującym winie
by Witold Jarecki • • 0 Comments
Składniki: 1 dojrzały melon 1 średniej wielkości dojrzały arbuz 1 butelka białego, słodkiego musującego wina Sposób przyrządzenia: Wino mocno schłodzić w lodówce. Owoce przekroić na połówki i używając specjalnej wykrawaczki wykroić z nich kulki, usunąć z nich nasiona, również schłodzić w lodówce. Tuż przed podaniem w pucharkach szklanych zalać winem wymieszane kuleczki melona i arbuza,…