Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego i wieprzowego
- 2 litry wywaru mięsnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- smalec
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- szczypta kminku, mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Kluseczki
Składniki:
-
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mąki
- sól
Sposób przygotowania:
Przygotować kluseczki. Mąkę, jajko, sól i 2-3 łyżki wody wy-mieszać w małej misce, po czym zagnieść twarde ciasto, uformować kule. Z tak przygotowanego ,ciasta odrować pacami małe kawałeczki. Gotować w osolonej wodzie.
Mięso umyć, pokroić w kostkę. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wywar, dodać mięso, kminek, ziele angielskie i liść laurowy, powoli gotować. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać smalec, lekko obrumienić na nim cebulkę i czosnek, dodać oczyszczona, pokrojoną w kostkę paprykę, dodać do gotującej się zupy. W pozostałym na patelni tłuszczu rozprowadzić paprykę i przełożyć do rondla. Gdy mięso będzie dochodziło dodać obrane i pokrojone w plasterki marchew i cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, dogotować, dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z kluseczkami.