Składniki:
- kotlety schabowe o grubości około 2, 5 cm
- bekon lub boczek w plastrach
- keczup pikantny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kotletom wyciętym ze schabu nadać kolisty kształt. Brzegi ponacinać ostrym nożem aby się nie zdeformowały podczas obróbki cieplnej. Lekko rozbić dłonią, brzegi opasać plastrami bekonu który przypinamy wykałaczkami lub obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i na brytfannie wysmarowanej olejem wstawiamy doń mięso na 30 minut. W połowie pieczenia obracamy i skrapiamy wodą. Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika, górę smarujemy keczupem i dopiekamy przez około 5 minut.
Podajemy z ziemniakami i piklami z owoców. Talerz ozdabiamy wg upodobań