Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (łopatka)
- 10 niedużych obranych ziemniaków
- dynia
- jabłko
- 4 dkg tłuszczu
- 2 dkg mąki
- 1 cebula
- liścia laurowego
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić, otaczać starannie w mące. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przełożyć do rondla, dodać obraną, pokrajaną w krążki cebulę zeszkloną na tłuszczu pozostałym ze smażenia. Mięso podlać 1/8 l wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso zmięknie dodać ziemniaki i wykrojone łyżeczką kulki z miąższu dyni i jabłka, dusić aż będą miękkie. Na koniec duszenia podprawić resztą mąki, dodać pieprz, liść laurowy, zagotować. Podawać na okrągłym półmisku z kaszą, ziemniakami, makaronem i surówką z warzyw. Do gulaszu można dodać 1 ząbek czosnku, szczyptę papryki, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Ziemniaki, dynię i jabłko można też skropić oliwą i upiec w piekarniku jako dodatek do gulaszu.