Składniki:
-
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli
- 4 baldachy suchego kopru
- 2 łyżeczki gorczycy
- 4 kawałki / 2 cm / korzenia chrzanu
- 8 ząbków czosnku
Sposób przyrządzenia:
Ogórki umyć. Obciąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej / grube oczka / bez obierania. Zostawić aż puszczą sok. 4 słoiczki dżemówki umyć, wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć 1 kawałek chrzanu, 1 baldach kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy. Wlać masę utartych ogórków z sokiem . Słoiki zakręcić. Zostawić na tacce w cieple na 4 dni. Wytrzeć / stojąc w cieple mogą ,,kipieć ” tzn wycieknie trochę płynu/. Wynieść w ciemne, chłodne miejsce. Nie trzeba wekować. Słoiki same się zamkną