Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przecier ogórkowy

 

Składniki:

    • 1 kg ogórków gruntowych
    • 1 łyżka soli
    • 4 baldachy suchego kopru
    • 2 łyżeczki gorczycy
    • 4 kawałki / 2 cm / korzenia chrzanu
    • 8 ząbków czosnku

Sposób przyrządzenia:
Ogórki umyć. Obciąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej / grube oczka /  bez obierania. Zostawić aż puszczą sok. 4 słoiczki dżemówki umyć, wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć 1 kawałek chrzanu, 1 baldach kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy. Wlać masę utartych ogórków z sokiem . Słoiki zakręcić. Zostawić na tacce w cieple na 4 dni. Wytrzeć / stojąc w cieple mogą ,,kipieć ” tzn wycieknie trochę płynu/. Wynieść w ciemne, chłodne miejsce. Nie trzeba wekować. Słoiki same się zamkną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *