Składniki:
- 1 kurczak
- 1 szkl. białego wina
- 1 łyżka mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
- Umytego kurczaka podzielić na mniejsze porcje, które natrzeć czosnkiem roztartym z solą oraz skropić sokiem z cytryny.
Następnie obsmażyć je na rozgrzanym maśle.
Wówczas przełożyć kurczaka do rondla, posypać kolendrą, kminkiem oraz papryką.
Dodać jeszcze posiekaną cebulą.
Podlać całość wodą i przez chwile dusić po czym wlać wino.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz.
Liczba porcji: 6