Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomarańczowe placuszki

 

Składniki:

  • 50 dag miąższu z dyni
  • 1 cebula
  • 2 szalotki
  • 2 dag masła
  • 12 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 dag proszku do pieczenia
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Szalotki oraz cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać dynię pokrojoną w kostkę oraz wlać 200 ml wody.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
    W między czasie jajka zmiksować z dodatkiem  mąki, proszku do pieczenia oraz mlekiem.
    W trakcie dodać puree z dyni.
    Z powstałego ciasta smażyć małe placki, które smażyć na rozgrzanym oleju.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *