Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe z czterech stron Polski*

*Cykl – przepisy mistrzówpoldwiczki4uz.jpg

Składniki:


  • Polędwiczki wieprzowe oczyszczone – 1680 g
  • Łosoś wędzony – 140 g
  • Ser Oscypek – 140 g
  • Placek ziemniaczany – 140 g
  • Chrzan tarty – 140 g
  • Seler – 350 g
  • Marchew – 280 g
  • Wino białe – 30 ml
  • Wino czerwone Porto – 300 ml
  • Demiglas – 150 g
  • Oliwa z oliwek – 100 g
  • Przeprawy
  • Zioła do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone polędwiczki wieprzowe wyporcjować, rozbić i przełożyć wędzonym łososiem namoczonym w białym winie z koperkiem, serem oscypkiem, chrzanem tartym oraz usmażonym plackiem ziemniaczonym. Odpowiednio uformować. Marchew i seler zmożyć przeprawami (ok. 20 min.). Mięso oraz warzywa grillujemy i układamy wg. zdjęcia, dekorujemy ziołami. Podawać z sosem sporządzonym ze zredukowanego wina Portoi demiglasu.

Autor: Wojciech Drewniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *