- Przygotowując mięso w kuchence mikrofalowej powinniśmy pamiętać by po upieczeniu pozostało ono jeszcze przez 15 min. w kuchence.
- Chcąc sprawić by było bardziej upieczone przedłużamy czas pieczenia o około 2 min. na każde 450g (ewentualnie skracamy czas o 2 min.)
- Wszystkie rodzaje pieczeni przyrządza się w kuchence mikrofalowej w specjalnym woreczku lub pod przykryciem.
- Przygotowując kurczaka w kawałkach musimy je dwukrotnie podczas pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Moc kuchenki mikrofalowej może wynosić od 350 do 1500 watów.
Podane w tej tabeli przepisy dostosowane są do kuchenki o mocy 600 W.
Podane w tej tabeli przepisy dostosowane są do kuchenki o mocy 600 W.
M I Ę S A |
I L O S Ć |
T E M P. |
C Z A S (min)
|
Hamburgery | 450g | wysoka | 6 min. |
Hamburgery mrożone | 450g | wysoka | 10 min. |
Wołowina duszona | 675-900g | wys./niska | 20 min. (pieczemy w dwóch etapach: w wysokie temperaturze potem w niskiej) |
Stek z karkówki | 675-900g | średnia | 70-80 min. |
Pieczeń z polędwicy | 1,3 kg | wysoka | po 25min. na każde 450g |
Pieczeń z karkówki | 1,3-2,2kg | średnia | po 27 min. na każde 450g |
Szponder łopatka | średnia | po 16 min. na każde 450g | |
Rostbef, antrykot | średnia | po 16 min. na każde 450g | |
Kurczak | 9 części | wysoka | 17 min |
Kurczak | 4 części | wysoka | 13 min. |
Kurczak | 2 połówki | wysoka | 15 min. |
Kurczak | cały | wys.-śred. | 8 min. na każde 450g |
Indyk | cały | średnia | 12 min. na każde 450g (pieczony w specjalnym woreczku z folii, jeżeli nie to zwiększamy czas o 8 min/450g) |
Polędwica wieprzowa | średnia | 18 min. na każde 450g (pieczony w specjalnym woreczku z folii, jeżeli nie to zwiększamy czas o 1 min/450g) | |
Szynka gotowana | średnia | 11 min. na każde 450g | |
Szynka surowa | średnia | 17 min. na każde 450g | |
Żeberka | średnia | 18 min. na każde 450g (pieczony w specjalnym woreczku z folii, jeżeli nie to zwiększamy czas o 1 min/450g) |