Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i kulkami z ziemniaków

Składniki:


• 1-2 polędwiczki
• 2 kwaśne jabłka
• 2 małe cebule
• 2 łyżki oleju
• łyżka curry
• sól i pieprz
• 1 kg ziemniaków
• łyżeczka szafranu lub kurkumy
• łyżka masła
• pęczek koperku

Sposób przyrządzenia:
Mięso posolić, natrzeć curry i pieprzem. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelnię włożyć pokrojone jabłka i cebulę, podlać odrobiną gorącej wody. Krótko smażyć, nie rumieniąc. Tymi dodatkami obłożyć mięso i piec pod pokrywą ok. 15 min w temperaturze 220stopni. Następnie zdjąć pokrywę, w razie potrzeby wlać kilka łyżek gorącej wody i piec jeszcze 10-15 min. Ziemniaki ugotować w łupinach na półmiękko, odcedzić i ostudzić. Po obraniu ze skórki wyciąć kulki specjalną łyżeczką, wrzucić je do osolonego wrzątku z dodatkiem szafranu lub kurkumy. Miękkie odcedzić, króciutko odparować, dodać masło, posypać koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *