Składniki:
• 4 szare renety
• łyżka soku z cytryny
• 15 dkg cukru
• butelka wody mineralnej niegazowanej
• kieliszek żubrówki
• goździk
Sposób przyrządzenia:
Jabłka obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. 10 dkg cukru zalać połową szklanki wody mineralnej, wrzucić goździk, podgrzewać mieszając. Gdy cukier się rozpuści, włożyć do syropu jabłka i gotować 10 min na wolnym ogniu, po czym przełożyć jabłka do salaterki, usunąć goździk, a syrop podgrzewać, by lekko zgęstniał. Następnie wymieszać syrop z żubrówką, polać owoce, a gdy przestygną, wstawić je do lodówki. Z pozostałego cukru i łyżki wody ugotować jasnobrązowy karmel. Wyjąć z lodówki i udekorować karmelem.