Składniki:
• 1 kg polędwicy
• 0.5 szklanki octu
• kawałek cynamonu
• kilka goździków
• listek laurowy
• kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
• 15 dag słoniny
• 0.5 łyżki maki
• 0.5 szklanki gęstej śmietany
• sól
• 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Zagotować ocet z przyprawami, mięso umyć, oczyścić z błon, a następnie oblać gorącym octem i pozostawić w przykrytym naczyniu w chłodnym miejscu na 12-24 godziny. Następnie owinąć mięso plastrami słoniny, włożyć do brytfanny i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić, piec, aż będzie miękkie (około 1.5 godziny), podlewając od czasu do czasu wodą, a pod koniec pieczenia polać śmietaną. Wyjąć upieczoną polędwicę, sos przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. mięso pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.