Składniki:
- 1 garść świeżego szpinaku
- 2 średnie cukinie
- 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 pomidor
- 1 łyżka octu balsamicznego
- jogurt naturalny
- sól, do smaku
- olej
Sposób wykonania:
Szpinak oczyścić, drobno posiekać. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odsączyć nadmiar soku. Dodać szpinak, otręby, sok z cytryny, orzechy i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować placuszki , smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić, połączyć z octem i oliwą, dodać jogurt naturalny. Podawać z plackami.