Składniki:
- ½ kg mielonej wołowiny
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- ½ szklanki startych ziemniaków
- ½ szklanki posiekanej dymki
- ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki sosu rybnego
Sos:
Składniki:
- ½ łyżki oleju
- ½ łyżki sosu sojowego
- ½ łyżki maki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 szklanka zmiksowanych pomidorów
Sposób wykonania:
Składniki na pulpety wymieszać, wyrobić kulki i gotować na parze 40 minut. W rondelku wymieszać wszystkie składniki sosu, wlać ½ szklanki wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Podawać z mięsnymi kulkami zaraz po przyrządzeniu, z ziemniakami pure i sezonową ulubioną surówką.