Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki z dyni z kawałkami mięsa w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 50 dag dyni
  • 1 jajko
  • sól
  • ½ szkl. mąki
  • 3 łyżki oliwy

    Sos:

  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szkl. wody
  • 1 łyżka masła
  • cynamon
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach po czym wbić jajko i dodać mąkę.
      Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą, wówczas formować małe placuszki, które smażyć na rozgrzanej oliwie.
      W między czasie posiekać cebulę, którą zeszklić na oliwie, wówczas dodać koncentrat pomidorowy i trzymać przez chwilę na ogniu po czym wlać wodę i doprowadzić do zagotowania, dodać mięso, pozostawić na ogniu ok.5 min. co jakiś czas mieszając.
      Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cynamonu. Upieczone placuszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i wstawić na kilka minut do piekarnika.
      Przed podaniem posypać posiekaną miętą i natką pietruszki.

      Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *