Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej

    Sposób wykonania:

    Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i zemleć w maszynce.
    Następnie cebule pokroić w krążki i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać namoczone w wodzie i pokrojone grzyby i dodać do ziemniaków.
    Dodajemy jeszcze jajko i dokładnie mieszamy.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Z powstałej masy formować placki, które obtaczamy w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej.
    Usmażyć na rozgrzanym oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *