Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza neapolitana

Sos.
Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną
Sos powinien być gęsty!

Ciasto.

Składniki:

  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min.w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C ( elektr.225°C ) przez 30 min.

Obkład.
Składniki:

  • 4 łyżki ketchupu,
  • sól,
  • 15 dag żółtego sera,
  • 1 puszka (10 dag) anchois,
  • tymianek,
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przyrządzenia:
Na placku rozsmarować sos, ułożyć cienkie plastry sera, a następnie filety anchois. Posypać tymiankiem, skropić oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *