Składniki:
- 50 dkg odwłoków dużych krewetek
- ½ szklanki konserwowanego ananas w kawałkach
- ½ oczyszczonej, pokrojonej w paski papryki
- 2 grubo posiekane ząbki czosnku
- 2 pokrojone cebulki dymki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta płatków z papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
W woku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać krewetki, smażyć mieszając aż zmienią kolor na różowy, wyjąć na talerz. Oliwę wylać. Ponownie rozgrzać w woku łyżkę oliwy, dodać czosnek, dymkę i paprykę, smażyć 3 minuty, dodać obsączonego z zalewy ananasa, dusić kolejne 2 minuty, przyprawić solą i pieprzem, dodać usmażone krewetki, smażyć razem jeszcze minutę, posypać płatkami chili, wymieszać i podawać.