Składniki:
-
- 15 dag piersi z kurczaka
- 6 g mąki
- 15 g tłuszczu
- 20 g cebuli
- 20 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka (płaska) koncentratu pomidorowego
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piersi umyć, oczyścić, pokroić w paski długości 5 cm, szerokości 1 cm i grubości 1 cm. Mięso oprószyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, nie dosmażać. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić cebulę, sporządzić zasmażkę z mąki z dodatkiem przypraw, rozprowadzić koncentratem pomidorowym i śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku, polać zrumienione mięso. Zagotować. Podawać z kluseczkami kładzionymi. Proporcja na jedną osobę.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus