Piersi z kurczaka nadziewane bazylią
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka ze skórą
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek posiekanej bazylii
- 3 łyżki sera ricotta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dag kurek (ze słoika)
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- listki bazylii do dekoracji
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piersi umyć i osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Bazylię wymieszać z połową porcji szalotki, czosnkiem i serem. Farsz ostrożnie umieścić między skórką a mięsem, spiąć wykałaczkami i posypać solą i pieprzem. Smażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony. Przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić resztę szalotki. Dodać osączone z zalewy kurki. Smażyć jeszcze przez 2 min. Dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać mięso. Udekorować listkami bazylii.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus