Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z kurczaka w pomarańczowej marynacie na grillu

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • 1 litr soku pomarańczowego
  • sól,
  • oliwa z oliwek
  • mielona ostra papryka

     

Sposób przyrządzenia;
Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć na tarce skórkę, wycisnąć sok. Wymieszać z miodem, papryką, solą i pieprzem, Marynata powinna być pikantna. Filety umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i lekko rozbić tłuczkiem, połączyć z marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć i piec na rozgrzanym ruszcie, raz po raz obracając i smarując za każdym razem marynatą.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *