Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z kurczaka w marynacie czosnkowo winnej

Składniki:

  • 4 filety piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • bakłażan
  • sól
  • pieprz

    Marynata:

  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania:
    Filety pokroić na mniejsze kawałki, cukinię i bakłażana w kostkę a paprykę w paseczki.
    Wszystko wrzucić do miski po czym oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie wszystkie składniki podane na marynatę wymieszać ze sobą i zalać kurczaka z warzywami, odstawić na 2 godziny pod przykryciem.
    Po tym czasie kurczaka i warzywa odsączyć z marynaty i przełożyć samego kurczaka do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut  po czym wrzucić jeszcze warzywa i piec 15 minut.
    W trackie pieczenia polewać marynatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *