Składniki:
- 4 filety piersi z kurczaka
- 2 papryki
- 2 cukinie
- bakłażan
- sól
- pieprz
Marynata:
- 150 ml oliwy z oliwek
- 150 ml białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Filety pokroić na mniejsze kawałki, cukinię i bakłażana w kostkę a paprykę w paseczki.
Wszystko wrzucić do miski po czym oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie wszystkie składniki podane na marynatę wymieszać ze sobą i zalać kurczaka z warzywami, odstawić na 2 godziny pod przykryciem.
Po tym czasie kurczaka i warzywa odsączyć z marynaty i przełożyć samego kurczaka do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut po czym wrzucić jeszcze warzywa i piec 15 minut.
W trackie pieczenia polewać marynatą.