Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z kurczaka na majowego grilla

Majówka za pasem, to nie może u nas zabraknąć przepisu na soczystą pierś z kurczaka. Lista zakupów; pierś z kurczaka, limonka, kolendra.
 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ szkl oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny 
  • 1 papryczka chilii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Papryczkę drobno posiekać.
    Zalać całość oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.
    Wrzucić drobno posiekaną kolendrę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć kurczaka.
    Odstawić na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc, wtedy mięso dokładnie przejdzie przyprawami.
    Tak zamarynowaną pierś kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *