Majówka za pasem, to nie może u nas zabraknąć przepisu na soczystą pierś z kurczaka. Lista zakupów; pierś z kurczaka, limonka, kolendra.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ½ szkl oliwy
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 papryczka chilii
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Papryczkę drobno posiekać.Zalać całość oliwą z oliwek.Dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.Wrzucić drobno posiekaną kolendrę.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć kurczaka.Odstawić na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc, wtedy mięso dokładnie przejdzie przyprawami.Tak zamarynowaną pierś kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4