Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś indyka z jeżynami

Składniki:

    • 1 pierś z indyka ze skórką
    • 1 pomarańcza
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry
    • 2 łyżki posiekanej zielonej kolendry
    • 30 dkg jeżyn
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Pomarańczę wyszorować ,skórki  skroić na cienkie paseczki . Z miąższu wycisnąć sok . Pierś  z indyka oprószyć solą i pieprzem do smaku, skropić sokiem z pomarańczy, odstawić na 15 minut. Jeżyny umyć, zasypać cukrem, skropić odrobiną wody, gotować na małym ogniu około 5 minut, wymieszać ze skórką pomarańczową. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu , wymieszać z posiekaną zieloną kolendrą. Tak przygotowaną mieszanką  posypać pierś z indyka z obu stron. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć mięso z każdej strony, dodać  masło, dusić 15 minut. Mięso pokroić w plastry i podawać z jeżynami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *