Składniki:
- 1 pierś z indyka ze skórką
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżki posiekanej zielonej kolendry
- 30 dkg jeżyn
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pomarańczę wyszorować ,skórki skroić na cienkie paseczki . Z miąższu wycisnąć sok . Pierś z indyka oprószyć solą i pieprzem do smaku, skropić sokiem z pomarańczy, odstawić na 15 minut. Jeżyny umyć, zasypać cukrem, skropić odrobiną wody, gotować na małym ogniu około 5 minut, wymieszać ze skórką pomarańczową. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu , wymieszać z posiekaną zieloną kolendrą. Tak przygotowaną mieszanką posypać pierś z indyka z obu stron. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć mięso z każdej strony, dodać masło, dusić 15 minut. Mięso pokroić w plastry i podawać z jeżynami.