Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierożki z warzywami, pieczone

Składniki:

    Ciasto:

    • 25 dkg mąki
    • 1.5 dag drożdży
    • 3 jajka
    • 125ml mleka
    • łyżka oleju
    • łyżeczka cukru
    • sól
    • 2łyżki sezamu.

    Farsz:

    • 10 dkg kukurydzy
    • 3 ziemniaki
    • papryka
    • 3pomidory
    • 2cebule
    • łyżka oleju
    • natka pietruszki
    • sól.


    Sposób przyrządzenia:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 5 łyżkami letniego mleka i 2łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie dodać resztę mąki i mleka, jajka i szczyptę soli. Wyrobić powoli wlewając tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki. Kukurydzę, ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną paprykę, pomidory i posiekaną cebule podsmażyć na oleju .Dodać pokrojoną pietruszkę, doprawić solą. Farsz nakładać na krążki ciasta. Zlepić brzegi. piec 20-30 minut w temp.180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posypać sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *