Składniki:
- 50 dkg obranych pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 szklanka zielonego groszku
- ½ kalafiora podzielonego na różyczki
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka pasty chili
- szczypta mielonej kolendry
- sól, pieprz, papryka do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, curry, pastę chili, smażyć mieszając około 2 minuty. Dodać jabłko, ziemniaki, groszek, mleko kokosowe i bulion warzywny, gotować powoli 10 minut. Po tym czasie dodać kalafior i po około 5 minutach składniki powinny być miękkie. Przyprawić i podawać.