Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierożki z chudego kurczaka

Składniki:

  • 175 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 6 łyżek wrzątku
  • olej
  • 125 ml wody
  • 150 g chudego kurczaka
  • 25 g kiełków bambusa z puszki
  • 2 cebule dymki
  • ½ małej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki chińskiej przyprawy curry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • dymka
  • sos sojowy

 

 

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać razem z solą po czym dodać do niej olej oraz wodę.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które zawinąć w folie aluminiową i odstawić na 30 minut.
W między czasie do posiekanego kurczaka dodać pędy bambusa, posiekana cebulę, paprykę, curry, sos sojowy oraz cukier puder i olej sezamowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie ciasto podzielić na 12 części, która każdą rozwałkować na placek.
Na każdym rozłożyć trochę nadzienia.
Lekko zwilżyć brzegi  wodą i skleić.
Smażyć pierożki na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.
Następnie wlać 125 ml wody i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Przed podaniem posypać posiekana dymką i szczypiorkiem oraz skropić sosem sojowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *