Składniki:
- 175 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 6 łyżek wrzątku
- olej
- 125 ml wody
- 150 g chudego kurczaka
- 25 g kiełków bambusa z puszki
- 2 cebule dymki
- ½ małej czerwonej papryki
- ½ łyżeczki chińskiej przyprawy curry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- dymka
- sos sojowy
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać razem z solą po czym dodać do niej olej oraz wodę.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które zawinąć w folie aluminiową i odstawić na 30 minut.
W między czasie do posiekanego kurczaka dodać pędy bambusa, posiekana cebulę, paprykę, curry, sos sojowy oraz cukier puder i olej sezamowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie ciasto podzielić na 12 części, która każdą rozwałkować na placek.
Na każdym rozłożyć trochę nadzienia.
Lekko zwilżyć brzegi wodą i skleić.
Smażyć pierożki na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.
Następnie wlać 125 ml wody i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Przed podaniem posypać posiekana dymką i szczypiorkiem oraz skropić sosem sojowym.