Składniki:
- 175 g mięsa z krabów
- 50 g ponikła słodkiego z puszki
- 1 czerwona chili
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka wytrawnego sherry
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- ½ soku z limonki
- 24 arkusze ciasta wonton
- olej
- plasterki limonki
Sposób wykonania:
Do mięsa z krabów dodać posiekana dymkę, chili, ponikało, sherry, sok z limonki i sos sojowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie powstały farsz rozłożyć na arkuszach ciasta.
Zwilżyć delikatnie brzegi i zlepić w trójkąty.
Smażyć pierożki partiami w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni około 2-3 minut.
Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku, i udekorować kawałkami limonki.