Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 40 dkg śliwek węgierek
- ¼ szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na połowę, usunąć pestki. Połówki śliwek wymieszać z cukrem, odstawić na kilka godzin. Po tym czasie śliwki wyłożyć na sito, obsączyć z soku.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, na każdym ułoży 2 połówki śliwek, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Ugotowane pierogi wyłożyć na półmisek. Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magda Waksmańska