Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z ziemniakami i boczkiem

Składniki:
Ciasto:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • ¼ szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Farsz:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 25 dkg boczku
  • 3 cebule
  • 1 łyżka
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać połowę pokrojonego w kostkę boczku, smażyć aż zacznie się rumienić, dodać cebulę, smażyć kilka minut aż ta lekko się zezłości. Z patelni odlać całość płynnego tłuszczu, cebulkę i skwarki boczku dodać do ziemniaków. Przyprawić pikantnie, wymieszać.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Ugotowane pierogi wyłożyć na półmisek, polać wytopionym boczkiem.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magda Waksmańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *