Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 50 dkg ziemniaków
- 25 dkg boczku
- 3 cebule
- 1 łyżka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać połowę pokrojonego w kostkę boczku, smażyć aż zacznie się rumienić, dodać cebulę, smażyć kilka minut aż ta lekko się zezłości. Z patelni odlać całość płynnego tłuszczu, cebulkę i skwarki boczku dodać do ziemniaków. Przyprawić pikantnie, wymieszać.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Ugotowane pierogi wyłożyć na półmisek, polać wytopionym boczkiem.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magda Waksmańska