Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 40 dkg grzybów leśnych
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Dodatki:
- 10 dkg tartego żółtego sera
- masło
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, podobnie pokroić cebulę. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i cebulę, smażyć powoli mieszając aż powstający sos odparuje, przyprawić, wymieszać i schłodzić.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Ugotowane pierogi wyłożyć na półmisek, polać masłem i obsypać serem.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Gabrysia Radosz