ogórki małej wielkości chrzan czosnek koper sól woda liście z wiśni Przepis na ogórki przechowywane w 1-litrowych słoikach typu Twist Na dno słoika wrzucić trochę kopru (1/2 kwiatostanu lub cały – w zależności od jego wielkości), 1/2 ząbka czosnku pokrojonego w nie za cienkie płatki (ilość w zależności od tego, jak kto lubi intensywność aromatu i smak czosnku), chrzan np. o średnicy 1 cm i długości ok. 5 cm pokroić w drobniejsze paski (np. na 4 lub 6 cząstek)dodać ze 3 liście z wiśni (to dla jędrności ogórków),poukładać – najlepiej pionowo – umyte ogórki, a w szczeliny na wierzchu można jeszcze dodać kilka kawałkó pociętej łodygi kopru, jeszcze ze dwa paseczki chrzanu i 2 lub 3 liście z wiśni. Tak przygotowane słoke zalać gorącą solanką i odstawić słoiki odwrócone dnem do góry do wystygnięcia. Solanka: na 1 litr wody 1,2-1,5 łyżki stołowej soli kamiennej. Można je jeść po 3-4 dniach, ale nie otwierane mogą stać aż do wiosny i dłużej. W trakcie dłuższego przechowywania fermentacja moze spowodować wyciekanie wody ze słoików, ale – spokojnie, nic się nie dzieje. To normalne zjawisko. Ale np. w lutym, po otwarciu takiego słoika w mieszkaniu rozchodzi się zapach czosnku, chrzanu, kopru – a ogóreczki chrupią między zębami. SMACZNEGO W trakcie dłuprzechowywania
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi