Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi słodkie z makiem i bakaliami

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 50 dag maku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dkg posiekanych migdałów
  • olejek waniliowy

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednorodną masę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać olejek waniliowy w ilości wg uznania.
Z ciasta wykrawamy dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Posypać cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *