Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony boczek na święta

Składniki:

  • 1 kg boczku
  • kilka ząbków czosnku
  • majeranek
  • cebula
  • kminek
  • liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól

Sposób wykonania:
Boczek ułożyć w brytfannie.
Następnie majeranek wymieszać z kminkiem, pokrusoznym liściem laurowym, rozgniecioneym zielem oraz solą.
Dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszytskimi przyprawami natrzeć dokałdnie boczek.
Odstawić boczek na całą noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia obłożyć boczek cebulą porkojoną w krążki.
Podlać odorbiną wody i piec w rozgrzanym pierkaniku.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *