Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone w foli ziemniaki z fasolą i pieczarkami

Składniki:

 

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 25 dkg pieczarek
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dkg pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz, chili

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, każdy dokładnie zawinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 60 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Fasolkę wypłukać na sicie, obsączyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty mieszając, dodać pieczarki, dusić aż cały sos odparuje., przyprawić chili i kminkiem, wymieszać. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać wraz z fasolą do zawartości patelni, gotować powoli przez około 30 minut. Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika, ostrożnie usunąć folię, naciąć nożem na połowę. Podawać z przyrządzonymi na patelni dodatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *