Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 25 dkg pieczarek
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 dkg pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz, chili
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, każdy dokładnie zawinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 60 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Fasolkę wypłukać na sicie, obsączyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty mieszając, dodać pieczarki, dusić aż cały sos odparuje., przyprawić chili i kminkiem, wymieszać. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać wraz z fasolą do zawartości patelni, gotować powoli przez około 30 minut. Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika, ostrożnie usunąć folię, naciąć nożem na połowę. Podawać z przyrządzonymi na patelni dodatkami.