Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól,pieprz
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek szałwi
- 1 pęczek rozmarynu
- listki szałwi i cytryna do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać.Obsuszyć i obsmażyć z każdej strony na oleju.Przyprawić solą i pieprzem.Zdjąć z patelni. Cytrynę i czosnek obrać,pokroić w plastry.Szałwię oraz rozmaryn opłukać,oderwać listki szałwi i igiełki rozmarynu od gałązek.Na filet z indyka położyc zioła,cytryne i czosnek.Przymocuj do mięsa nićmi.Piec 40 min. w temp.200 stopni . Danie podajemy tradycyjnie z ratatauille. Aby przygotować ratatauille,pokroić w grubą kostkę 4 papryki,2 cukinie,1 bakłażan,a 3 szalotki pociąć w plasterki.Warzywa podsmażyc na rozgrzanym oleju,dodać ząbek czosnku. Doprawić solą ipieprzem.Podlać 100 ml wody,krótko poddusić.Na końcu dodaj 2 pomidory pokrojone w kostkę,skórke otartą z 1 cytryny i 1 łyżkę przecieru pomidorowego.Zagotować.