Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń rzymska z bekonem i serem

Składniki:

  • 50 dkg mięsa mielonego mieszanego
  • 10 zrumienionych i pokruszonych plastrów bekonu (boczku)
  • 20 dkg tartego sera cheddar
  • 2 duże jajka
  • ¼ szklanki tartej bułki
  • ¼ szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 pokrojona, podsmażona cebula
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Mięso, 1 łyżkę keczupu, bekon, ser, jajka, tartą bułkę i przyprawy bardzo dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować owalny kształt, ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem.  Wymieszać pozostałą część keczupu z majonezem i musztardą. Mieszankę tą rozsmarować na górze pieczeni i rozłożyć na niej podsmażoną cebulkę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C do momentu aż po nakłuciu wyciekający płyn będzie przezroczysty. Znakomicie smakuje na zimno i na gorąco. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *