Składniki:
- 50 dkg mięsa mielonego mieszanego
- 10 zrumienionych i pokruszonych plastrów bekonu (boczku)
- 20 dkg tartego sera cheddar
- 2 duże jajka
- ¼ szklanki tartej bułki
- ¼ szklanki majonezu
- 1/3 szklanki keczupu
- 2 łyżki musztardy
- 1 pokrojona, podsmażona cebula
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso, 1 łyżkę keczupu, bekon, ser, jajka, tartą bułkę i przyprawy bardzo dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować owalny kształt, ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem. Wymieszać pozostałą część keczupu z majonezem i musztardą. Mieszankę tą rozsmarować na górze pieczeni i rozłożyć na niej podsmażoną cebulkę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C do momentu aż po nakłuciu wyciekający płyn będzie przezroczysty. Znakomicie smakuje na zimno i na gorąco. Polecam, pychota.