Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka smalcu
- sól, pieprz
Farsz:
3 cebule
- kawałek suchego pieczywa ciemnego
- jajko
Sposób przygotowania:
Kawałek mięsa ( podłużny), rozbić, natrzeć pieprzem i posolić. Następnie posypać mąką przez sito i obsmażyć na tłuszczu. Potem przełożyć do garnka i dusić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Pieczywo zetrzeć na tarle i dodać do cebuli. Oddzielić żółtko od białka dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem. Uduszoną pieczeń naciąć w kilku miejscach i włożyć nadzienie. Spiąć nacięcia szpilkami do zrazów. Wstawić na ok. 20 min. do gorącego piekarnika. Po tym czasie, wyjąć pieczeń na półmisek, wyjąć szpilki, a całość polać sosem. Udekorować liściem sałaty, pół plastrami pomidora i pietruszką.