Składniki:
- 1 nieduży indyk
- 25 dag wołowiny
- 25 dag wieprzowiny
- 4 plastry szynki wędzonej
- 2 marchewki i pietruszki
- 3 duże pieczarki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- żółta papryka
- masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Indyka umyć, osuszyć, oczyścić, natrzeć pieprzem i posolić. Warzywa umyć i obrać. Mięso wieprzowe i wołowe wraz z warzywami posolić. Indyka rozciąć od spodu, wypełnić wszystkimi składnikami w całości i zaszyć. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, włożyć indyka, obłożyć wokół masłem i piec, polewając powstałym sosem. Po upieczeniu rozciąć nitkę, wyłożyć indyka na półmisek, a nadzienie ułożyć wokół niego w dowolny sposób. Przyozdobić natką pietruszki.