Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp ze wschodu

Składniki:  

  • 1,5 kg karpia
  • 3 marchwie
  • 2 cebule, cytryna
  • 10-15 dag rodzynek
  • 4 goździki
  • 5 pierników
  • liść laurowy
  • sól, cukier


Sposób przygotowania:

Karpia oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. 1l wody zagotować z ok. 20-30 ml soku z cytryny, solą, cukrem, liściem laurowym, gożdzikami i rodzynkami. Pokroić cebulę w plastry i wrzucić do wody. Potem włożyć karpia i gotować ok. 20 min. Pierniki zmielić. Wrzucić do pozostałych składników i gotować dodatkowo 5 min. Przygotować półmisek, wyłożyć karpia, polać sosem w którym się gotował. Odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno, ozdobionego plastrami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *