Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca w ziołach

Składniki:

  • 1 ½  cielęciny bez kości
  • 750 g ziemniaków
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka oleju
  • sól
  • sok z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki mięty
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku

Sposób wykonania:

  1. Cielęcinę sparzyć po czym natrzeć posiekanym czosnkiem wymieszanym z solą, pieprzem i ziołami.
    Skropić całość sokiem z cytryny i odstawić na 3-4 godz.
    Następnie ułożyć mięso w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, skropić jeszcze olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45min., często skrapiając wodą i polewając tłuszczem.
    W między czasie obrać ziemniaki i sparzyć je wrzącą wodą, oprószyć solą i tymiankiem po czym obłożyć cielęcinę i piec jeszcze 40min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *