Składniki:
- 1 ½ cielęciny bez kości
- 750 g ziemniaków
- 2 łyżki smalcu
- łyżka oleju
- sól
- sok z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki mięty
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
Sposób wykonania:
- Cielęcinę sparzyć po czym natrzeć posiekanym czosnkiem wymieszanym z solą, pieprzem i ziołami.
Skropić całość sokiem z cytryny i odstawić na 3-4 godz.
Następnie ułożyć mięso w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, skropić jeszcze olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45min., często skrapiając wodą i polewając tłuszczem.
W między czasie obrać ziemniaki i sparzyć je wrzącą wodą, oprószyć solą i tymiankiem po czym obłożyć cielęcinę i piec jeszcze 40min.