Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej
- 400 g zielonych szparagów
- 2 cebule
- 3-4 pomidory
- łyżka galaretki z porzeczek
- łyżka ostrej musztardy
- 2-3 łyżki masła
- ½ szkl. bulionu
- 1 szkl. śmietany
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i razem z cebulą drobno pokroić.
Szparagi gotować w osolonym wrzątku ok. 10min., odcedzić i pokroić na kawałki.
Następnie 1,5 łyżki masła zeszklić cebulę, oprószyć solą oraz pieprzem i dodać pomidory, skropić całość bulionem i trzymać na ogniu ok. 10min, wówczas dodać musztardę, galaretkę oraz śmietankę.
Dokładnie wymieszać i podgrzać na małym ogniu.
W między czasie mięso pokroić w paski i obsmażyć na reszcie masła, oprószyć solą oraz pieprzem i razem ze szparagami włożyć do sosu, podgrzewać ostatnie kilka minut.