Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina ze szparagami

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 400 g zielonych szparagów
  • 2 cebule
  • 3-4 pomidory
  • łyżka galaretki z porzeczek
  • łyżka ostrej musztardy
  • 2-3 łyżki masła
  • ½ szkl. bulionu
  • 1 szkl. śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i razem z cebulą drobno pokroić.
    Szparagi gotować w osolonym wrzątku ok. 10min., odcedzić i pokroić na kawałki.
    Następnie 1,5 łyżki masła zeszklić cebulę, oprószyć solą oraz pieprzem i dodać pomidory, skropić całość bulionem i trzymać na ogniu ok. 10min, wówczas dodać musztardę, galaretkę oraz śmietankę.
    Dokładnie wymieszać i podgrzać na małym ogniu.
    W między czasie mięso pokroić w paski i obsmażyć na reszcie masła, oprószyć solą oraz pieprzem i razem ze szparagami włożyć do sosu, podgrzewać ostatnie kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *