Składniki:
- 1/4 fliżanki oliwy (ok. 60 ml)
- 3 duże ząbki czosnku, posiekane
- 25 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 4 nieduże dojrzałe pomidorki, pokrojone w kostkę
- 200 ml gęstej śmietanki (najlepiej 22%)
- 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii (ewentualnie 2 łyżeczki suszonej)
- 2 łyżki świeżego posiekanego oregano (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego)
- 40 dag penne lub innego rurkowatego makaronu (ewentualnie farfalle)
- 5 dag pokruszonego sera gorgonzola
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzewamy oliwę w wysokim rondlu. Dodajemy czosnek, smażymy ok. minuty. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy aż zaczną się robić miękkie. Podlewamy śmietaną. Gdy zabulgocze, dodajemy pokruszony ser Gorgonzola. Mieszamy dopóki ser się nie rozpuści, a sos nie zgęstnieje (ok. 5 minut). Musimy to robić na niewielkim ogniu, aby śmietana się nie zważyła. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Dodajemy pomidorki. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypane bazylią oraz oregano.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: Elżbieta Bilska
1 comment for “Penne z sosie śmietanowym z pieczarkami i serem Gorgonzola”