Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Penne z cykorią.

Skład:

  • 35dkg dowolnego makaronu rurki
  • 10dkg orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia-pęczek
  • 1/2 pęczka natki
  • 5dkg parmezanu
  • 100ml oliwy
  • 2 cykorie
  • sól, pieprz
  • 8dkg cukru
  • 1/2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Orzechy i bazylię posiekać. Czosnek zgnieść. Parmezan zetrzeć na tarce. Bazylię, parmezan i orzechy zmiksować dolewając powoli prawie całą oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Cykorie pokroić na ćwiartki. Na patelni skarmelizować cukier i mieszając rozprowadzić go z bulionem. Dodać cykorie i obracając gotować ok 5 min. Wyjąć. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć na niej cykorię jeszcze 5 min. Makaron wymieszać z pastą z bazylii i cykorią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *