Składniki:
- 1 Krzyżówka (dzika kaczka) lub 2 Cyranki (też dzikie kaczki) lub 1 Cietrzew lub 2 Kuropatwy
- 1 kg czerwonej kapusty
- 8 dag tłuszczu
- 5 dag cebuli
- 2 dag mąki
- 250 ml wody
- Ocet (najlepiej z czerwonego wina)
- Kieliszek czerwonego wina
- Kilka ziaren jałowca
- Sól
- Cukier
Przygotowanie:
Po wypatroszeniu nie oprawiamy dalej ptaka tylko wieszamy żeby "skruszał/y" we względnie chłodnym miejscu ale NIE lodówce (Krzyżówkę czy Cyranki wieszamy na 8-10, Cietrzewia na 6-8 dni a Kuropatwy na 1-3 dni). Po skruszeniu oblać ptaka/i wrzątkiem oskubać i oprawić do końca i osuszyć (np. nad ogniem). Utrzeć jałowiec, natrzeć ptaka/i solą i w/w jałowcem. Sześć dag tłuszczu rozgrzać do około 250 stopni w rondlu (wariant surwiwal: menażce lub kociołku). Ptaszka/i zrumienić ze wszystkich stron w w/w rondlu (wariant surwiwal: menażce lub kociołku). Zrumienionego ptaka/i wyjmujemy i dzielimy (Krzyżówkę i Cietrzewia na ćwiartki, Cyranki i Kuropatwy na połówki) po czym umieszczamy ponownie w rondlu (wariant surwiwal: menażce lub kociołku), podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. W międzyczasie DROBNO szatkujemy kapustę i kroimy cebulę w kostkę. Po duszeniu przez w/w 20 minut ptaka/ów dodajemy kapustę, cebulę i 125 ml wody (w taki sposób ze ptak/i leży/ą NA kapuście). Dusić jeszcze na średnim ogniu około 20 minut (aż do miękkości). Z reszty tłuszczu i mąki przegotować zasmażkę (na innym naczyniu (wariant surwiwal: drugiej połowie menażki) zrumienić na tłuszczu mąkę) i dodać wraz z: winem, 2 łyżkami stołowymi octu, 1 łyżką stołową cukru i solą (wedle uznania) do duszącej się kapusty (pod ptakiem/ami. Dusić jeszcze około 5-10 minut. Przełożyć na półmisek. Danie gotowe. Podawać z duszonymi ziemniakami (wariant surwiwal: chlebem).
Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati
Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP
1 comment for “Dzika kaczka w czerwonej kapuście.”