Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dzika kaczka w czerwonej kapuście.

Składniki:

  • 1 Krzyżówka (dzika kaczka) lub 2 Cyranki (też dzikie kaczki) lub 1 Cietrzew lub 2 Kuropatwy
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 8 dag tłuszczu
  • 5 dag cebuli
  • 2 dag mąki
  • 250 ml wody
  • Ocet (najlepiej z czerwonego wina)
  • Kieliszek czerwonego wina
  • Kilka ziaren jałowca
  • Sól
  • Cukier

Przygotowanie:
Po wypatroszeniu nie oprawiamy dalej ptaka tylko wieszamy żeby "skruszał/y" we względnie chłodnym miejscu ale NIE lodówce (Krzyżówkę czy Cyranki wieszamy na 8-10, Cietrzewia na 6-8 dni a Kuropatwy na 1-3 dni). Po skruszeniu oblać ptaka/i wrzątkiem oskubać i oprawić do końca i osuszyć (np. nad ogniem). Utrzeć jałowiec, natrzeć ptaka/i solą i w/w jałowcem. Sześć dag tłuszczu rozgrzać do około 250 stopni w rondlu (wariant surwiwal: menażce lub kociołku). Ptaszka/i zrumienić ze wszystkich stron w w/w rondlu (wariant surwiwal: menażce lub kociołku). Zrumienionego ptaka/i wyjmujemy i dzielimy (Krzyżówkę i Cietrzewia na ćwiartki, Cyranki i Kuropatwy na połówki) po czym umieszczamy ponownie w rondlu (wariant surwiwal: menażce lub kociołku), podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. W międzyczasie DROBNO szatkujemy kapustę i kroimy cebulę w kostkę. Po duszeniu przez w/w 20 minut ptaka/ów dodajemy kapustę, cebulę i 125 ml wody (w taki sposób ze ptak/i leży/ą NA kapuście). Dusić jeszcze na średnim ogniu około 20 minut (aż do miękkości). Z reszty tłuszczu i mąki przegotować zasmażkę (na innym naczyniu (wariant surwiwal: drugiej połowie menażki) zrumienić na tłuszczu mąkę) i dodać wraz z: winem, 2 łyżkami stołowymi octu, 1 łyżką stołową cukru i solą (wedle uznania) do duszącej się kapusty (pod ptakiem/ami. Dusić jeszcze około 5-10 minut. Przełożyć na półmisek. Danie gotowe. Podawać z duszonymi ziemniakami (wariant surwiwal: chlebem).

Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati

Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP

1 comment for “Dzika kaczka w czerwonej kapuście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *