Składniki:
- mały kurczak
- karkówka ( lub inne) 0,5 kg
- 3 cebule
- 2 nieduże marchewki
- nieduży seler lub pietruszka
- pół pora
- wątróbka drobiowa – 1/5 wagi mięs
- suszone grzybki 5 dag
- 2 czerstwe bułki
- 4 jajka
- 1 gałka muszkatołowa (nie mielona)
- ziele angielskie
- owoc jałowca
- liść laurowy
- pieprz, sól
- smalec
- tarta bułka
Sposób wykonania:
- Mięsa, 2 cebule, warzywa, grzybki, ziele, pieprz ziarnisty i liść laurowy włożyć do garnka, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyłożyć mięso (wywar zachować) i zmielić go w maszynce razem z warzywami i grzybami. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem lub przez chwilę zagotować i gorącą zmielić (nie powstaną wtedy grudy). Czerstwe bułki namoczyć w sosie pozostałym po duszeniu. Następnie zmielone mięso i wątróbkę oraz namoczone bułki jeszcze dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Do tak uzyskanej masy dodać jajka, startą gałkę muszkatołową, startą jedną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić. Konsystencja tak uzyskanej masy powinna być rzadsza niż na sznycle. W razie potrzeby należy dolać wodę.
Formę do pieczenia wysmarować smalcem i posypać tartą bułką. Wyłożyć formę masą, na wierzch kładąc trochę smalcu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. pół godziny.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marek Franus