Składniki:
• 4 czerwone papryki
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
• 500 ml bulionu warzywnego (instant)
• 2 – 3 łyżki białego wina
• 50 g rukoli
• 100 ml śmietany
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Papryki oczyścić, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych umyć i osuszyć, pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.Olej rozgrzać w garnku.Na tłuszczu poddusić czosnek, cebulę i paprykę.
Posypać papryką w proszku, wlać bulion.Zupę gotować na wolnym ogniu około 15 minut.Zupę zmiksować.Doprawić solą, pieprzem i winem.Rukolę umyć, osuszyć, odłożyć kilka listków, resztę posiekać.Śmietanę lekko ubić.
Posiekaną rukolę dodać do zupy, wymieszać.Zupę wlać do talerzy, dodać po łyżce śmietany, udekorować listkami rukoli, posypać papryką.